Tudományos alapok

"A tudomány segít mindennapjaidban, kiteljesíti és meghosszabbítja életed"

1.

Korábban már hallottam a delírium rémesről. De hogy ennyire rémes, azt sosem gondoltam volna.

Részletek a
http://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/2170/halalos-alkoholmegvonas-a-delirium-tremens
webhelyről:

"Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet.

Ha a szervezetbe bekerülő alkohol mennyisége csökken, a sejtek közti információáramlás kialakult egyensúlya megbomlik, mely végső soron a központi idegrendszer működészavarát, illetve a szimpatikus rendszer fokozott aktivációját eredményezi. Az italozás hirtelen felfüggesztése jelentősen hozzájárul a klinikai tünetek kialakulásához. A kórkép gyakoriságára jellemző, hogy az alkoholmegvonásos szindrómák átlagosan 5 százaléka torkollik delirium tremensbe. A terápia nélküli esetek 35 százaléka halálos kimenetelű, míg a kezelés az arányt 5 százalékra képes leszorítani."

Ehhez csak egyet fűzhetünk hozzá: VIGYÁZZ MAGADRA!!!
_________________________________________________________________________________________________________________________

2.

Részlet a
http://www.otvenentul.hu/egeszseg/91237
web cikkből:

"A borivók tovább élnek
A középkorban még kevésbé foglalkoztak a bor kedvező egészségügyi hatásaival, mint ahogy az általános higiénés viszonyok is messze a mi igényeink alatt voltak. Pedig már akkor szembetűnő lehetett, hogy a szerzetesek valamilyen oknál fogva jóval tovább, közel kétszer annyi ideig élnek, mint az apácák. A történészek számára sem volt egyszerű megfejteni a rejtélyt, minden kétséget kizárólag nem is állíthatjuk, de igencsak valószínű: a borivás nyújtotta meg a szerzetesek életét. A korban a férfiak számára természetes volt a mai embernek talán megdöbbentő mennyiségű bor elfogyasztása is, míg a nők – különösen az apácák – nem lehettek ilyen torkosak. Nem csupán a bor részegítő hatása miatt, de afrodiziákum jellege miatt sem fogyaszthatták, ezért folyadékként kizárólag vizet vettek magukhoz."


Na, látjátok, szesztestvéreim!

_____________________________________________________________________________________________________________________________

3.

Milyen orbitális hazugsággal mérgezték a közgondolkodást az antialkoholisták évtizedeken keresztül? Hát, hogy az alkohol megöli az agysejteket. Eleve gyanús volt, hogy akkor egyeseknek már régen nulla agysejtje kellett volna, hogy legyen, miközben láthatóan maradt még elegendő.
Na, a tudomány végre ízzé-porrá zúzta azt a szemenszedett hazugságot.


Részlet (majdnem az egész) a
http://index.hu/tudomany/til/2014/09/09/az_alkohol_valojaban_nem_oli_meg_az_agysejteket/
web cikkből


"AZ ALKOHOL VALÓJÁBAN NEM ÖLI MEG AZ AGYSEJTEKET

Annál nagyobb közhely, mint hogy az alkohol módszeresen elpusztítja az agysejteket, aligha létezik - és aki volt már részeg, vagy legalább látott részeg embert, nyilván egyetért abban, hogy az alkohol tényleg csinál valami olyasmit, ami nincs túl jó hatással az ember agyára. A valóság azonban az, hogy az alkohol egyáltalán nem öli meg az ember agysejtjeit.
Az alkohol - pontosabban az etanol, más néven etil-alkohol - valóban képes egyes sejteket, sőt egész mikroorganizmusokat megölni, ezért is használható tömény formában fertőtlenítésre. Ha alkoholt iszunk, a máj rögtön nekilát a lebontásának, de ez csak aránylag lassan megy neki, átlagosan 7-8 grammal birkózik meg egy óra alatt. ha ennél gyorsabban kapja a szervezet az utánpótlást, az a véráramban kering, míg sorra nem jut a májban, és ezzel eljut többek között az agyba is. Ilyenkor rúg be az ember. Na de mi történik sejtszinten?
Minden kutatás azt mutatja, hogy ilyenkor a sejtek nem pusztulnak el, nem is károsodnak, csak az egymás közti kommunikációjukat zavarja meg az alkohol. egészen pontosan a neuronok egyes receptorait arra késztetik, hogy egy olyan szteroidot állítsanak elő, ami akadályozza az információtárolást. Súlyosabb esetekben annyira, hogy filmszakadás van, és másnap alig emlékszünk az egész berúgásból bármire. Kísérletek azt is bebizonyították, hogy az alkohol akkor sem öli meg az agysejteket, ha konkrétan rájuk öntik, ami azért ritkán fordul elő a legvadabb lerészegedéseknél is. Azt is kimutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hosszú távon csökkenti az időskori agyi leépülés esélyét.
"

VÉGRE, hogy idáig jutott a tudomány (a józan paraszti ész már tudta ezt).

__________________________________________________________________________________________________________________________

4.
A Biblia az alkoholfogyasztás örömeiről és jótékony hatásairól is ír.
A Zsoltárok 104:15 például kijelenti, hogy Isten egyik ajándéka a ’bor, mely megvidámítja a halandó ember szívét’.
A Prédikátor 9:7 pedig a jó munka jutalmának mondja, ha az ember ’örvendezéssel eszi kenyerét, és jó szívvel issza borát’.
Pál a bor gyógyító erejének ismeretében azt tanácsolta Timóteusznak, hogy ’ne igyon többé vizet, hanem éljen egy kevés borral a gyomrára és gyakori betegeskedésére való tekintettel’ (1Timóteusz 5:23).
A Biblia azt is megemlíti, hogy az alkohol segíthet elviselni a nyomasztó helyzeteket (Példabeszédek 31:6, 7).
.